Hari ni hari ke 16 puasa. Alhamdulillah sepanjang puasa ni aku dapat masak juadah untuk berbuka. Salah satu sebabnya ialah hari2 aku masak lauk yg sama. Selama 16 hari ni hanya 3 hari aku masak lauk lain, tu pun sebab bahan mentah lauk yg aku selalu masak tu dh habis. Duduk di Kuantan, antara yang best ialah senang nak dapat ikan sungai yg fresh. Tiap Ahad aaku akan ke pasar tani (sorang2) untuk beli ikan patin. Tiap kali beli aku akan beli 6 ekor yang bersaiz besar, siap dipotong. Jadi cukup lah untuk aku masak selama seminggu sebelum cycle pasar tani minggu berikutnya. Anak2 and Mr Zauj suka sangat makan ikan patin tempoyak. Entah bila nak jemu aku pun tak tau. Tapi puas hati sebb hari2 diorang akan makan byk, bertambah2 lagi walaupun masa sahur. Aku mmg dah tak lalu makan lauk tuh so selalunya aku makan apa yg ada . Kadang2 aku makan puding, sayur atau oat. Sejak aku didiagnosis dengan penyakit adhesion colic bulan Mei baru ni, banyak makanan yang aku tak boleh makan. Antaranya nasi, red meat, kekacang and anything yang susah nak digest. I notice that bila aku jaga pemakanan aku (avoid eating those forbidden) , perut aku tak sakit. Bila puasa memang perut rasa lega. Ada hikmah sakit aku ni.. Well, ni la masak patin tempoyak , masakan orang Pahang. Mentang2 anak2 aku sume lahir Pahang :)
No comments:
Post a Comment