Tuesday, December 20, 2011

!#%&(@$^*)

There are too many things to be done in a short period. Plus, Mursyid is going to enter primary school next year, incomplete forms and stuffs, registration for Mukmin's taski. I may not be a grateful and appreciative person now but I really hope that I have more than 24h a day!!

Sunday, November 20, 2011

Sunyi

Semalam Mukmin ambik sijil taski dia. Ada persembahan. Mukmin nyanyi lagu Arab, aku tak ingat yang lain yang aku ingat - "Uhibbu Ummi, Uhibbu Abi, Uhibbu Akhi, Uhibbu Ukhti". Then dia baca doa lepas solat untuk ibu bapa. It's touching you know. And masa Mukmin ambik sijil , it is announced that he's pelajar cemerlang. OMG, it's really a surprise, patutlah cikgu Mukmin bagitau aku kene datang sbb ada surprise. Alhamdulillah semoga diterangkan hati untuk menerima ilmu..

And semalam jugak along datang, bawak Mursyid n Mukmin balik PD, probably 2 weeks. Takpelah, ada jugak orang nak sayang anak2 aku, give them attention, bawak jalan2. Nak harapkan Ummi n Abah diorang, susah la sbb selalu payah nak carik masa. Petang semalam, tinggal la aku, hubby, Musyrif n Auni. suddenly aku rasa sunyi sangat rumah tuh. walaupun ada 2 orang lagi tapi selalunya Mursyid n Mukmin la kawan aku berbual, bersoal jawab, berebut tv channel and others. And starting from today aku kene la lunch sorang2. Everyday aku lunch dengan Mur n Muk , lepas amik diorang balik sekolah. I am sure this week gonna be a long week for me. Luckily I am attending MUET meeting next week, so tak la terasa sangat minggu depan. Pagi tadi aku ingat nak gi opis lambat tapi sbb aku dok umah tu asyik teringat kat diorang je, terus aku g opis. Kol 8 dah smpai.heheh..

Harapan aku Mursyid n Mukmin tak lupa solat n ngaji. tak makan a lot of junk foods and be good and well-behaved boys.

Sunday, October 30, 2011

Colmar Tropicale + Kuala Gandah






Last 2 weeks, sempena 'cuti kapit' sultan pahang n deepavali, we brought our kids to these interesting places. the kids love it so much, especially the animal park and the elephant. but going for a vacation with 4 kids, requires strong physical and mental preparation. penat woo..


Ni Mursyid and Mukmin at Kuala Gandah Elephant Sanctuary. We can feed them, ride them , and also bathe them..Among all my kids, the one who dares to feed Mr.E is Musyrif, my 2y son.







Colmar Tropicale, Bukit Tinggi- such a wonderful and beautiful resort. Nak honeymoon mmg sesuai la.







































..



















































































Wednesday, October 19, 2011

20-10-2010

I just realized that today is already 365 days since I joined UNITEN. It means it has been a year I left my previous workplace and my friends. wow..time flies so fast. here, nothing to be compared with my previous one. but one thing for sure, i miss my friends a lot, coz i dont have any here.All the best Umi. May 2011-2012 be a better year for you..

Tuesday, September 20, 2011

My Bibiks

Dah lama sebenarnya aku nak citer pasal bibik-bibik aku, tapi x sempat..So let's begin..




Bibik #1 - namanya Atin, dari Bojonegoro Jawa. Umur 28thun, dah kawin anak 3 org. Katanya datang sini nak carik duit, nak bayar hutang sbb umah dh nak kene lelong. Dia nih aku mmg puji bab2 citer sedih, dgn muka dia yg mmg kesian, dgn tone nya, mmg mantap. Aku n hubby mmg tertipu. Tang buat keje, memang out. Kalo studnt aku tuh, kiranya aku bg dia 5% je marks. Dia dtg Malaysia pastu dok 2 mgu train dgn mak aku kat PD, pastu dok dgn aku , tapi lepas smggu aku terus hntar dia balik kat agen. Mana taknya, segala benda tak tau. Kalo ajar tu cepat paham takpelah jugak, ni aku ajar berpuluh kali x reti2 jugak .pelik aku ngape la dia x reti buat keje2 umah.sidai baju out, kemas umah out, lipat gosok baju lagi out. gosok sluar En Hubby selai smpai 3 jam, tapi salah jugak.. Lagi satu yg aku tak suka dia ni suka memintak2. mintak beli subang emas, bedak muka la n mcm2 lagi. baru start keje dh nak demand mcm2..there was once aku balik rumah bau bnda terbakar. rupa2nya dia letak kettle letrik tuh atas dapur gas n hidupkan api..ape la pndai benor bibik aku ni. seblum tuh aku ajar boleh je dia buat, bila tak dpt buat dia buat cenggitu pulak..aduh2..poning..kemuncak yg aku tak tahan is bila aku balik, aku tgok mursyid n mukmin tengah main pisau dapur smbil diperhatikan oleh bibik tuh , as if mcm tak kisah. menyirap darah aku tgok dia. bila tanya dia kata x pe main pisau tuh , agaknya anak2 dia dia bg main pisau kot kat sana. maka selamat la aku hntar dia ke agen. kalo masa dia dtg bwk 1 beg kecik, tapi masa kat PD along aku (my sis) bg dia mcm2, siap luggage beg yg ada roda tuh.mmg pemurah rakyat Malaysia nih. dah hntar dia baru aku tau dia kat Indon keje nya mintak sedekah. so sesuai sgt la dgn ciri2 yg aku citer tadi.




lepas hntar kat agen(Mak Su) , ingatkan setel, rupanya masalah lain plak datang. kene plak mengejar Mak Su tu untuk dapatkan payment hari tu RM5k. selepas brape lama aksi kejar mengejar (tru phone) n tak lupa juga direct ke rumah (kebetulan mak su tu dok PD jugak), maka dapat la balik duit RM5k tuh. tapi actually bukan duit aku pun , guna duit mak dulu masa tuh..hehhe...








Bibik #2- Yang ni nama dia Ratna, org Lubuk Pakam Medan, umur 26. Bini orang ada 2 anak tapi menurut citer dia husband dia tinggalkan dia tak bertali pastu kawen lain. Ontah la..masuk bibik no 2 ni aku dah malas nak beramah mesra, lantak ko la ape pun masalah ko , aku tak nak tau. yang penting keje jalan. aku dapat dia nih sbb kononnya 1st majikan dia dulu nk pindah tapi taknak bawak dia so that's why dia nak let go. masa tuh aku caya la..tapi later on aku rasa mesti ada sbb lain dia dah taknak bibik tuh..So, si ratna ni keje ok la. walapun tetap tak memenuhi kualiti yg aku nak tapi kira boleh la..sebulan, dua bulan, 3 bulan...ok..masuk 4 bulan, 5 bulan makin nk kene bersuruh je. keje asyik tak buat. plak tuh bangsa ganas. bayangkan baru couple of months keje dgn aku mcm2 bnda rosak..botol perfume aku pecah, kunci umah patah, mop patah (2 mop plak tuh), katil patah, sliding door tercabut n mcm2 lagi..mana la aku tak tensen je..mmg la bdn dia size XL tapi tak senonoh benor kejanya smpai sume bnda2 tuh sume bole rosak. korang penah ke patahkan mop?? bukan patah kat hujung tau, ni kat tengah..hai..ratna, ratna..FYI, job spec bibik2 aku ni tak la susah mana. kalo siang tuh cuma jaga musyrif je (2thun) , auni aku hntar kat umah Nanny lagi. tghari mursyid n mukmin balik sek dia tlg tgok2 je la sbb budak ber2 tuh dh besar. rumah nk kemas pun sekangkang gajah je..so tak lah susah kan? aku rasa sbb tak cukup keje la dia jadi mcm tu.citernya camni...suatu hari tuh aku balik awal sket, nak amik barang kat umah. dlm kol 10 am. bila aku lalu dpan umah (umah aku tepi jalan) aku tgok dia tgah duduk2 kat dpan umah dgn sorang laki..since my house tuh kene pusing jauh sket baru smpai umah, bila aku smpai depan umah laki tuh dh takde. bila aku masuk umah aku tgok ratna tgah dgn sibuknya lap2 dapur..chewah..tiba2 dtg lak rajin dia kan..so aku tanya laki tuh nape ape? jawab dia "mau air"..so aku reply " tau pulak dia nk mintak air kat sini, umah lain dia tak mintak ke?".maka terdiam la dia mendengar laser aku tuh.. lepas tuh aku mmg dh rasa tak sedap hati.so aku pun hntar la email kat sume jiran2 aku. aku ni dok kuarters, so tuh yg bgusnya sbb sume jiran2 staf uniten jugak..pastu, satu demi satu email masuk..informing me pasal bibik aku tu. ada yg citer dia penah nmpk bibik aku ni bawak musyrif dok tepi longkang kat taman smbil ratna bersembang2 dgn tukang potong rumput. ada jugak yg penah dengar si ratna ni offer air kat org yg kutip sampah kat kuarters tu..ada jugak yg penah nmpak ratna sembang dgn laki betol2 depan pintu umah.n mcm2 la mcm citer sinetron tv3 tuh.aku pun ape lgi, balik tuh aku bawak email2 yg aku print tadi , tunjuk kat dia..mula2 mcm biasalah kan mesti dia tak ngaku, pas aku tunjuk email tuh pucat lesi muka dia..rupanya dia bantai bercintan plak dgn si pengutip sampah n si pemotong rumput, dua2 indon..aku warning kalo aku nmpak lagi sekali aku report terus kat supervisor bior sume pakwe terlarang dia (sbb dia still bini orang kan)kene buang keje..dia pun menangis keinsafan, " taubat kak ummi, tak buat lagi" bila aku kata nk halau dia dr rumah aku..however, mestilah aku tak caya kan dgn taubat dia tuh..esoknya, bermulalah rutin aku yg baru, mengendap ratna ( tak payah la tau camne aku ngendap dia)..mujur la aku ni lecturer so boleh la balik kejap2..spti yg aku jangka dia still jumpa laki2 terlarang tuh..bila aku balik aku pura2 tanya dia ada jumpa tak, dia jawab " demi Allah kak ummi aku enggak jumpa dia..aku sanggup junjung al Quran"..lepas tuh, ape lagi , keluar la ayat2 laser aku ( tak perlu la dinyatakan di sini)..esok2 nya tugas mengendap aku diteruskan lagi, asal aku kuar g keja, dia pun kuar carik jantan..hai, tak larat nk nasihat lagi. aku bukan ape, aku risau je kalo smpai bawak jantan masuk umah. bukan boleh caya dia ni, pulak tuh jenis yg solat pun nak kene suruh. org kata kalo solat pun tak jaga, bnda2 lain apa lagi kan. tiap kali suruh mcm2 alasan..last2 dia ckp kat aku dia tak snang keja dgn aku sbb kene solat, kene tutup aurat..bengong punya bibik.tuh bukan aku suruh la bengong, tuh Allah yg suruh..jadi bg mengelakkan jadi bnda yg bukan2 (kang x pasal2 aku kene bakar tilam plak ), we decided terminate je dia.maka nyah la ratna dr hidup kami..pening wei, aku yg dok mengadap dia hari2 dgn perangai mcm tuh. patut la ada yg kene dera dgn majikan. kdg2 aku teringin jugak nk dera dia tapi cepat2 istigfar..heheh..so lepas ratna balik aku rasa aman betol umah tuh, takpayah aku pening2, tak payah aku asyik balik mengendap je..aman hidup aku.



lepas tuh abg F( my bro) introduces sorang agen Acheh ni nama dia Pak Buyung. tunggu punya tunggu sampai 2bulan pun takde berita. jnji2 manis sume toksah cakap la kan, mujurnya tak bayar ape2. lepas tuh plak aku dapat contact no agen Medan, nama dia Seri. dia janji nak bwak maid masuk before puasa tapi kene bayar deposit. so aku pun bayar la RM1.5k, lepas tuh bila call je dia kata maid Acheh yang aku nak tuh tak leh dtg, itu la ini lah..dok pujuk aku amik bibik Bandung ada kat kl masa tuh . aku taknak sbb bibik tuh dh ada bos, pastu bos dia nk tolak dia kat orang lain. so mesti ada something wrong kan. sudahnya bibik pun tak dapat, si Seri tuh pun hilang tah mana. bila call tak angkat. sebelum tuh bukan main lagi ckp mcm la religious sangat, rupanya sama je agen nih, memang ken pandai putar belit, tipu menipu. so skrg ni dok jear dia la nak amik balik duit aku tuh. kepada korang2 kat luar tuh hati2 la kalo ada agen nama seri. ha, lgi satu kalo nk tau dia ni kalo trnsfer duit mesti guna nama anak dia sbb dia tak reti gi bank. nama anak dia Vikri Novandi Akbar. so korang hati2 la ye kalo berkenalan dgn org ni..






Bibik #3- Bibik ni baru smpai PD Jumaat lepas, abg F yang tolong. Maulia namanya,23 tahun, org Secanggang Medan. anak 1. ex husband dia keje kat kedai abg aku, ex husband dia yg rekomen bawak sini. so ahad aku bawak balik muazam. Isnin aku suh dia kemas umah je, saje nk train dia . Budak2 sume kat umah Nanny lagi. dia ni nmpak lain sket sbb orangnya solat, tak mcm bibik2 dulu tu. bila aku tnya reti solat jamak dia terus ckp tak reti so aku ajar la. kalo bibik sbelum ni sume kata reti, pastu tu yg jdi solat asar 3 rakaat je.sume hipokrit. aku tgok dia keje ok la jugak. lipat baju pun kemas. hari selasa pun sama jugak, budak2 sume kat umah Nanny. tiba2 ptg selasa tuh dia ckp " cik ummi, lia sebenarnya masa datang sini di kasi tau kerjanya cuma jaga anak sorang, kerja rumah sume tak payah buat." ..amboi2, byk cantek muka ko. ko ingat ko tu sape? nk jaga anak sorang je, housechores sume tak buat? pastu gaji rm500?? amboi2 ko ingat ko tuh maid gred A ke??aku pun terus call abg F, abg F call si ex Lia. katanya dia tak de pun janji mcm tu pada Lia before dia masuk sini. Habis tu camne? Si bibik tuh kata dia tak sanggup keje dgn aku. Amende yg susahnya? rumah aku tuh umah teres kuarters biasa je, pulak tuh selama 2 hari dia keje mana ada dia jaga budak2..memang mengada2, lorat tau bibik nih. aku pun menyampah dah dgn dia. terus aku hntar dia ke PD naik bas hari rabu. smpai PD family aku sume lagi menyampah tgok muka dia. dah la masuk sini free, mengada2 bukan main. last2 ex husband dia kata takpelah bior dia bayar sume duit tuh. ha bagus, alamatnya tak bergaji la ko nk setelkan hutang ex bini tuh..nih dia ada kat PD mak aku tipon tadi katanya dia dok je dlm bilik tak kuar2.nak tgu dapat tiker feri hntar je balik bior ex dia bayor sume tuh..tah ape jenis orang la. aku rasa dia dtg sini bukan nak keje sebenarnya, tapi ada niat nak baik2 /rujuk dgn ex dia tuh. tapi sejak dia dgn aku, ex dia pun buat tak tau je kat dia.ha, baru dia tau. lepas ni aku rasa lgi ex husband tuh taknak rujuk sbb tak pasal2 kene tanggung hutang plak..hahhaah






So itu la citer bibik2 aku ..aku start amik bibik dr bulan 9 tahun lepas smpai bulan 9 tahun ni. maksudnya dlm setahun aku dh try 3 bibik n sume tak kekal. nasihat aku, toksah la percaya sgt dgn diorg ni. they are unpredictable creatures. hidup diorang kat sana mmg kene putar belit, menipu. kalo dlm byk2 bnda dia ckp, nk caya 1 pun susah. does not matter whether the maids or even the agents.. but I am happy now. walaupun En Hubby balik 2 kali seminggu, n aku tgal sorang with my kids, I am happy. I admit mmg penat nak handle d kids sorang2, theirs schools, foods etc. since auni is still fully breastfeeding mmg challenging la hidup aku. sentiasa menjadi rebutan Auni n Musyrif right after aku smpai kat umah Nanny. N kalo kene time diorang tak sihat, mmg tak tido la aku. But I know that I have to rely to myself, not to others. aku cuma berdoa supaya badan aku sihat untuk jaga anak2 aku. career becomes the 2nd priority now. Sambung study? tunggu la budak2 besar dulu.. Maid? aku memang dah tak harap. kalo ada,ada lah. kalo takde pun aku tak kisah. tapi kalo ada pun just untuk menambah kan sakit hati, pening kepala, baik takpayah kan? I would rather do everything by myself, at least bdan je penat, kepala tak pening..I am not a perfect ummi but I am trying to give the vey best to my kids..



"Patience is bitter but the fruits are sweet".

Monday, August 22, 2011

Emak

A mother, is a dependable source of comfort, helps in time of troubles, supports whenever we fall..

Mak ....bulan Ramadhan ni sanggup datang sini, temankan aku dgn anak2..kesian katanya kalo masa bulan puasa takkan hubby nak berulang alik hari2 Kuantan-Muazam kan..tapi kalo hubby tak balik, kesian aku handle budak2 sorang2..jadi kalo dia dok dgn aku, takpayah la hubby balik hari2 n at the same time taklah aku kelam kabut dgn anak2 ...so that's why mak datang..asalnya tak plan pun nak dok lama2, tapi dah alang2 katanya biar dia teman aku sebulan , pastu balik PD raya sama2..masa aku susah mcam ni, kelamkabut dgn anak2, rumah, mak la org yg datang hulurkan pertolongan, bukan orang lain... eventhough i ve never asked her..tapi itu la seorang mak kan..walaupun dia pun bukannya sesihat dulu, sekuat dulu, tapi dia la satu2nya insan yang sanggup tolong aku..seorang mak kandung, takkan pernah sama dgn mak lain..

"A mother's love is instinctual, unconditional and forever.."

Wednesday, July 13, 2011

Lega

Alhamdulillah balik jugak maid aku last week. kebetulan permit dia pun mati bulan nih, so we decided not to renew the permit , for all the problems that she had contributed. And we have no regret for sending her back to Medan. For the time being,memang la penat nk handle anak2 sume, plus, kesian jugak dgn en hubby yg sanggup berulang tiap hari eventhough he is busy. dia kesian aku handle anak2 sorang2 kot. yelah, bukan senang nak handle 3hero + 1 princess sorang2. plak tuh dgn auni yg still fully bf, asyik nak berkepit je wpun she's going to turn 1y next month. the peak hours are masa pagi nak gi keje and petang pas balik keje la. in the morning of course nak kene siapkan M1 and M2 gi school , plus M3 and auni nak kene hantar gi umah nanny. then tengahari amik M1 and M2, bawak g lunch, mandi, solat zuhur then send them to nanny's house. petang plak amik sume skaligus from nanny's house. syukur sgt2 nanny tuh sanggup nak tlg jaga sume anak2 aku, kalo tak mati kutu la mana aku nak hntar. kat muazam nih kalo nk hantar to taska, dia charge per hour, kalo bukan permanent customer. sehari dh brape rm aku nk contribute kat taska tuh..kaya la dia

Tuesday, June 21, 2011

Busy

I'm busy now. Neither busy with my work, nor my children. Busy with my maid..Tak habis2 memeningkan kepala aku.$%^$%^$@#$$%!

Monday, April 11, 2011

'KEBASIHAT '

semalam..otw balik lepas amik mursyid dr sek, mursyid cakap "teacher suruh carik gambar makanan yang KEBASIHAT lepas tuh bawak pegi sekolah esok". i confuse la, amende kebasihat tuh..whn i asked him ,he gave me an example "makanan kebasihat tuh makanan yang elok la ummi, ice cream bukan makanan kebasihat". then i understood..makanan berkhasiat rupanya..hahahah

Tuesday, April 5, 2011

Baby talk

Auni ni baru je 8 bulan. setakat ni boleh meniarap je, maybe sbb bdn dia berat kot. Abg2 dia sume dh boleh jalan at the age of 10 months, si Auni ni..hai, entahlah..tapi mulut dia mmg riuh..peramah agaknya..
video
video

Monday, April 4, 2011

Ktn-KB-KT















Last 2 weeks, we went for a vacation, not a really vac actually, saje je ikut hubby gi meeting kat KB, just to spend time with the children..


So ni video budak2 ni masa kat renaissance hotel..luckily there wasn't anyone else..bising kemain



video


video

Farewell






These are the pic for my farewell..quite late huh..but better late than never.heheh.








Thanx for the gifts..

Wednesday, February 2, 2011

English Fun Games 2010
















This is my first project for my students-new workplace, new environment, new students, new ideas, new experience. so i organized this games purposely for my foundation students, it was more less the same like the Cultural Event that i used to conduct in KPMIM..goooshh..miss them.
There were 312 participants, and it was marvelous, wonderful, stunning, amazing, awe-inspiring, splendid and fabulous!